6. 10. 2014

Rozhovor s číslem dvě na kandidátce Zdeňkem Boušem

Zdeněk Bouše je absolventem nepomucké ZŠ, SOU elektrotechnického a ZČU. Dnes působí na pozici obchodního ředitele dřevozpracující společnosti KLAUS Timber a.s., v níž pracuje již 12 let. K této funkci se dopracoval takříkajíc od píky, začínal ve výrobě.

Les je pro něj neodmyslitelnou součástí života. Je ženatý, s manželkou Šárkou má syna Jonáše a dceru Amélii.

Už čtyři roky jsi členem finančního výboru. Můžeš uvést nějaký příklad toho, co se podařilo?

Celou dobu se snažím, aby město dobře hospodařilo a zbytečně neplýtvalo, což se někdy i daří.

Největší radost mám z toho, že se mně povedlo prosadit nový, průhlednější způsob prodeje dřeva z městských lesů. Dnes se pokácené stromy prodávají aukčním způsobem, což městu každoročně přináší několik set tisíc korun navíc.

Jaké máš plány na následující čtyři roky?

Už v tomto volebním období jsem v rámci finančního výboru navrhoval změnu vytápění v základní škole ze zemního plynu na dřevní štěpku (roční náklady na plyn jsou 1.800.000 Kč). Celá myšlenka vychází z toho, že město vlastní rozsáhlé lesní porosty, kde se provádí pravidelná těžba. Přitom vznikají tzv. těžební zbytky (větve), které se v současné době snáší na ohně a přímo v lese pálí. Za tuto činnost samozřejmě město musí zaplatit. Namísto toho by šlo větve rozdrtit na dřevěnou štěpku a tou bychom pak mohli vytápět  základní školu, což by vedlo k velmi razantnímu snížení nákladů na vytápění.

Co bys ještě rád změnil? Třeba i v jiné než ekonomické oblasti?

Když už mluvím o základní škole, tak bych rád, aby se přilehlá část louky kolem základní školy přeměnila na veřejný prostor, konkrétně park, kde by se našel povrch (okruh) pro kolečkové brusle. Také by tam mohly být různé jednoduché konstrukce pro cvičební aktivity (skluzavka, houpačky, bradla, různé překážky pro skoky,…), ale i tzv. klidová část s více lavičkami. Jde mně o to, že tento prostor je v těsném sousedství nejzalidněnější části města a jako takový by měl ožít.

Proč už podruhé kandiduješ za zelené?

Protože mně přijdou jako fajn parta lidí. S většinou z nich se znám řadu let, a když se podívám zpět, tak vidím spoustu dobré práce, hlavně na poli kulturním.  Hlavním cílem aktivit těchto lidí není finanční zisk, ale snaha udržet v našem městě  kulturní život, který přináší zábavu, radost a rozhled všem. Stejnou cestou se vydávají i v politice. Prosazují otevřenou diskusi, nebojí se dávat nové návrhy a aktivně tvoří. Myslím, že tímto způsobem se celé město může posunout dopředu.

Děkuji za rozhovor

Luboš Bulan