7. 10. 2014

Na jih od Plzně se rozkládají samá menší města. Prakticky až k Písku chybí nějaké větší sídlo, které by mělo parametry klasického okresního města, tedy počet obyvatel v desítkách tisíc a odpovídající infrastrukturu. Zhruba ve středu této oblasti leží náš Nepomuk. Ve srovnání s jinými městy v okolí se může pochlubit malebným panoramatem i spoustou památek, ať již přímo ve městě nebo v nejbližším okolí. Dnes zde funguje několik muzejních expozic, další se dokončuje. Kolem Zelené Hory vede naučná stezka. Najde se tu i pár hospod, kde opravdu dobře vaří. A koná se tu, alespoň přes sezónu, nezanedbatelný počet kulturních akcí. Navíc je Nepomuk, jak si můžeme přečíst na nejedné ceduli i městských internetových stránkách, rodištěm sv. Jana, poutním městem. Na zelenohorský zámek, pokud je tedy vyjímečně otevřený, přijde i několik tisíc lidí za víkend.Vcelku ideální parametry, aby aspiroval na roli nejen turistické destinace, ale i kulturního středika celého regionu.

Přesto, na rozdíl například od Přeštic či Blovic, které v tomto ohledu takové dispozice nemají, působí nepomucké centrum velmi ospalým dojmem. Nemáte ani zdaleka dojem, že jste v nějaké  kulturní metropoli.

V čem je problém?

Jedni budou tvrdit, že v nedostatku pracovních příležitostí, a budou mít v jistém ohledu pravdu. Není tato otázka ale vzata za špatný konec? Není základ v tom, že nedokážeme správně uchopit a využít potenciál, který se tu nabízí?

Vezměme si třeba toho svatého Jana. Na Karlově mostě představuje mučedníkova socha atrakci ještě většího kalibru, než je známý plzeňský andělíček. Tisíce turistů tudy denně projdou a pro štěstí se dotýkají reliéfu na podstavci sochy. Na celém mostě ale o světcově rodišti nenajdete ani zmínku. Představte si, že by vedle sochy stál malíř, který by prodával třeba veduty Nepomuka a zval kolemjdoucí k návštěvě…

Stejně tak Zelená Hora – o jejím potenciálu víme asi každý. Proč se ale město aktivněji nesnaží o její zpřístupnění veřejnosti? Je opravdu chyba pouze na straně stávajícího vedení obce Klášter, anebo město prostě nevyužilo všechny protředky, které mohlo? Zámek má pronajatý podivná francouzská společnost – že by ho za stejných podmínek nemohl mít pronajatý Nepomuk?

Ale vraťme se zpátky na zem. Jak zanělo na začátku, v Nepomuku je dnes vybudováno nezanedbatelné množství infrastruktury pro cestovní ruch. Pořádá se tu nemálo kulturních akcí. Snaží se město tyto věci opravdu důkladně využívat a komplexně propagovat? Větší část minulé sezóny bylo městské muzeum zavřené, připravovala se nová expozice Liberator. Proč se nepřipravovala přes zimu, když nechodí turisté?

Dlouho neaktualizovaný turistický server nepomucko.cz byl na počátku letošního roku kompletně smazán. Na odkazu z oficiálních stránek města si od té doby můžete přečít “Na této sekci se pracuje.” Opravdu ideální propagace našeho města jako turistického cíle. Můžeme se i pozastavit nad otevírací dobou infocentra a městského muzea – a to nejen z pozice turistů, ale i místních. Těžko si někdo odpoledne či večer po práci zajde na výstavu, když muzeum zavírá v 16 hodin.

Kulturní nabídka je tu celkem solidní. Většinu kulturních akcí a turistických zajímavostí dnes ale neprovozuje město. To samo o sobě není nic špatného. Město by se ale mělo snažit všechny tyto aktivity koordinovat a komplexně propagovat. Mohlo by třeba provozovat internetový portál, kde by byly všechny informace na jednom místě. Mohlo by vydávat tiskové zprávy o zajímavých událostech a vůbec intenzivněji pracovat s médii. Také by mohly vzniknout další větší akce, u nichž je alespoň podpora města nutností. Proč třeba byla zrušena sochařská sympozia? Argument, že je “přesochováno”, je jistě z části pravdivý. Kdo ale tvrdí, že všechna díla musejí být instalována v Nepomuku? Sympozium také nemuselo být nutně kamenosochařské. Především šlo o tu atmosféru, kterou akce dodala na pár týdnů středu města. Představte si, že takových sympozií či uměleckých a řemeslných workshopů se koná v Nepomuku přes rok hned několik …

Představte si, že se každý týden ve městě koná nějaká kulturní akce. Představte si, že na nádvoří staré školy bude letní kino. Ne, to není sci-fi. Stačilo by trochu chtít. Kultura má na to rozpočet velký dost.

Další věc, kterou se Nepomuk chlubí, jsou památky. Pečuje ale město řádně o hmotné kulturní dědictví? Dlouhá léta chátrá nejstarší dům ve městě – dům U Lípy. Ostuda ještě o to větší, že stojí přímo u hlavní silnice a každý, kdo projíždí Nepomukem, si jeho stavu povšimne. Proč město s touto památkou nechce nic dělat? A co další historické domy? Ani v péči o ně se město nijak výrazně neangažuje. Na jedné straně najdeme dost těchto staveb, jak chátrá, na druhé straně množství necitlivých úprav. Přitom by město mohlo přispívat vlastníkům na památkově vhodné opravy (a oni by si v tomto případě asi rádi nechali do vzhledu fasád mluvit), jen by muselo chtít uvolnit nějakou tu korunu na tento účel – třeba místo předražených dopravních staveb.

Nepomuk nepochybně má reálný potenciál stát se turistickým a obecně kulturním střediskem. To není jen věc prestiže, to je jedna z mála reálných příležitostí k místnímu ekonomickému rozvoji, zkvalitnění služeb, zkrášlení města. Pokud chceme jít touto cestou, je ale zapotřebí hodnoty a příležitosti, které zde máme, opečovávat a rozvíjet, nikoli zašlapávat a ničit.