UA-54762838-1

4. 10. 2014

bajka na dobrou noc

 

Po lese se začala šířit zvěst, že vlk chce na paloučku vedle studánky otevřít novou hospodu. “Viděla jsem, jak ve starém dubu dělá nějaké úpravy – a to bez stavebního povolení!” hlásila na celý les sojka. Některá zvířátka se začala obávat, že na paloučku bude pěkná paseka. “No, podívejte se, jak to vypadá dole v rokli, vedle toho jeho klubu, je tam neustále rachot, teď to tady u nás na paloučku bude to samé!” strachovala se koňadra. “Copak rámus, ale ti opilí zajíci, když se vracejí v noci domů, jak vyvádějí – vyvracejí pařezy, rozkopávají muchomůrky – a tuhle jsem měl před norou dokonce i šavli,” přidal se jezevec.  “Teď to tady bude na denním pořádku!”

Milá zvířátka nelenila, sepsala petici a vyrazila na lesní radu, aby ta zakročila.

Kos a ondatra (vrána), kteří byli ve vedení našeho lesa, dostali geniální nápad: “Přijmeme vyhlášku a zakážeme, aby ta hospoda mohla být otevřená dlouho do noci. Ne, ještě lépe – omezíme otevírací dobu všech restaurací  v lese – a bude konečně klid!” Jak řekli, tak učinili. Lesní rada vydala vyhlášku, podle které musí na paloučku všechny hospody zavírat už v deset hodin a jinde v lese o půlnoci. Slušná zvířátka přece chodí ráno do práce. Noční život je jen pro nezvedené šelmy! Marně protestoval sýček, že on přece vysedává dlouho do noci úplně potichu a jen sem tam houkne na nějakou kočku.

Vyhláška začala s velkou slávou platit, ale nic se vlastně nezměnilo.  Plchové z lesního úřadu zkotrolovali, jestli všichni provozovatelé přepsali otevírací hodiny na cedulkách u vstupu, ale do žádné noční šťáry se nepustili. Ani krahujec, šéf lesní policie, dodržování vyhlášky příliš nekontroloval, na to měl moc jiné práce. A tak ptakopyskovi na jeho baru u potoka stále blikal nápis NON-STOP, vlk si pro jistotu napsal na dveře “Soukromý klub, vstup pouze pro členy”, ale dál vesele točil pivo, půlnoc, nepůlnoc a v neděli  ráno se soutěskou nad roklí běžně potáceli společensky unavení lišáci.

Lesní radní měli radost, jak to pěkně vymysleli a nepřipouštěli si žádné pochybnosti. Že na vyrobení papíru pro vytištění vyhlášky musel padnout strom, kde bydlela veverčí rodinka, jim ani nepřišlo na mysl.

 

Případná podobnost se skutečností je zcela náhodná.

Facebook