4. 10. 2014

bajka na dobrou noc

Po lese se začala šířit zvěst, že vlk chce na paloučku vedle studánky otevřít novou hospodu. “Viděla jsem, jak ve starém dubu dělá nějaké úpravy – a to bez stavebního povolení!” hlásila na celý les sojka. Některá zvířátka se začala obávat, že na paloučku bude pěkná paseka. “No, podívejte se, jak to vypadá dole v rokli, vedle toho jeho klubu, je tam neustále rachot, teď to tady u nás na paloučku bude to samé!” strachovala se koňadra. “Copak rámus, ale ti opilí zajíci, když se vracejí v noci domů, jak vyvádějí – vyvracejí pařezy, rozkopávají muchomůrky – a tuhle jsem měl před norou dokonce i šavli,” přidal se jezevec.  “Teď to tady bude na denním pořádku!”

Milá zvířátka nelenila, sepsala petici a vyrazila na lesní radu, aby ta zakročila.

Kos a ondatra (vrána), kteří byli ve vedení našeho lesa, dostali geniální nápad: “Přijmeme vyhlášku a zakážeme, aby ta hospoda mohla být otevřená dlouho do noci. Ne, ještě lépe – omezíme otevírací dobu všech restaurací  v lese – a bude konečně klid!” Jak řekli, tak učinili. Lesní rada vydala vyhlášku, podle které musí na paloučku všechny hospody zavírat už v deset hodin a jinde v lese o půlnoci. Slušná zvířátka přece chodí ráno do práce. Noční život je jen pro nezvedené šelmy! Marně protestoval sýček, že on přece vysedává dlouho do noci úplně potichu a jen sem tam houkne na nějakou kočku.

Vyhláška začala s velkou slávou platit, ale nic se vlastně nezměnilo.  Plchové z lesního úřadu zkotrolovali, jestli všichni provozovatelé přepsali otevírací hodiny na cedulkách u vstupu, ale do žádné noční šťáry se nepustili. Ani krahujec, šéf lesní policie, dodržování vyhlášky příliš nekontroloval, na to měl moc jiné práce. A tak ptakopyskovi na jeho baru u potoka stále blikal nápis NON-STOP, vlk si pro jistotu napsal na dveře “Soukromý klub, vstup pouze pro členy”, ale dál vesele točil pivo, půlnoc, nepůlnoc a v neděli  ráno se soutěskou nad roklí běžně potáceli společensky unavení lišáci.

Lesní radní měli radost, jak to pěkně vymysleli a nepřipouštěli si žádné pochybnosti. Že na vyrobení papíru pro vytištění vyhlášky musel padnout strom, kde bydlela veverčí rodinka, jim ani nepřišlo na mysl.

Případná podobnost se skutečností je zcela náhodná.